Wadlopen

Op zondagmorgen om zeven uur op de dijk van Schiermonnikoog staan, is iets wat me niet dagelijks gebeurd.

Dat daar dan nog 10 andere mensen staan, al helemaal niet. Allemaal gympies aan, rugzak met proviand mee. En klaar om de strijd met de elementen aan te gaan. Ik had me van te voren wat ingelezen en las best wel wat horrorverhalen.. Mijn gedachten waren dan ook, waar ik in hemels naam aan begon!  Samen met een vriendin van het eiland ga ik het avontuur dan toch aan.

En geloof me, het was zo de moeite waard!

De gids, echt een zeer kundig man, met zoveel kennis over het Wad. Je leert ontzettend veel, ook al woon je al 22 jaar op Schiermonnikoog. Lopen over de bodem van de zee, had ik nog nooit gedaan! Althans niet zover..

 

De tocht begint rustig, en je went snel aan het water, de klei, de slik en het af en toe diep wegzakken. We hebben 3 geulen doorgewaad, de eerste behoorlijk diep nog, maar de tweede en derde vielen reuze mee. De slik is zwaar om doorheen te lopen, maar iedereen helpt elkaar! En zo kun je toch als leek ook best meekomen. Je hoeft geen diehard top sporter te zijn, maar doorzettingsvermogen en uithoudingsvermogen is wel handig.

We hadden prachtig, helder weer. Konden ontzettend ver kijken, en kwamen onderweg helemaal niemand tegen. De stilte was oorverdovend. Ik was hier heel erg van onder de indruk. De zeehondjes kwamen af en toe even poolshoogte nemen, wie er nu weer langskwam. Echt genieten dit.

Op Lauwersoog aangekomen, moesten we met een klein bootje terug naar Schiermonnikoog. De gids bleef op Lauwersoog achter en wij zijn met de boot terug gegaan, wel kregen we een toegift van de zoon van Schipper Jakob; Menno. Hij vaarde via de zeehondenbank terug naar het eiland. Zoveel jonge zeehondjes, zo schattig. Voor de andere lopers een toegift en beloning op het behalen van onze mooie tocht.

Terug op Schier, en nu even lui op de bank om bij te komen. Kijk ik terug op een zeer geslaagde en prachtig mooie tocht. We hebben 14,4 km gelopen in totaal.

Ik kan het iedereen aanraden. De rust en de ruimte komen op het Wad helemaal tot zijn recht! Eindeloze vergezichten, de mooiste wolkenluchten. Het was echt geweldig! In mijn hoofd spelen nu al allerlei arrangementen af, met deze leuke gids, of de gids die ik tegen kwam op het Wad. Hij doet het ook super leuk!

En ik ga zeker weer, nu voor de tocht van Pieterburen naar Schiermonnikoog.