Vandaag 5 jaar

Donderdag 27 Oktober, een normale dag. Gewoon kantoor werk. Bevestigingen versturen, betalingen nakijken. Last minutes op de site zetten.

Niets deed mij herinneren aan 5 jaar geleden.

Vanmiddag even met een kopje thee voor het raam, met uitzicht over de landerijen en onze koeien. Mooie luchten, een zonnetje en tevreden grazende koeien..

Een gevoel van trots overspoelt me,  de winter begint.. Tijd voor ons zelf. Tijd voor het gezin en tijd voor nieuwe plannen en tijd om te dromen..

Om half 4 haal ik de kinderen uit school en zie mijn schoonmoeder onderweg naar onze boerderij. Met een bos bloemen..

Er gaat nog geen lampje branden, ik kom thuis en de koffietafel zit traditie getrouw weer vol. Vier uur staat hier altijd de koffie klaar!

“We hebben bloemen”, zegt Freerk. “Oh,” zeg ik. Geen idee waarom…

“Nou het is eigenlijk een feestdag”, zegt mijn schoonmoeder. Trouwdag flitst door mn hoofd, ik vergeet toch niet mn eigen trouwdag. Nee, die is in het voorjaar.

Ineens schiet het me te binnen!

Vijf jaar geleden, om half 11 s,morgens tekenen we de overname van het bedrijf.

Jackel, Freerk zijn vader, neem t afscheid en Freerk gaat verder. Een bijzonder moment, heel verdrietig eigenlijk als ik er zo aan terug denk..

In het UMCG op een familie kamertje op de afdeling Oncologie. Jackel zou op zn 65ste met zijn vrouw gaan genieten van een welverdiend pensioen.

Helaas liep het allemaal totaal anders en precies 14 dagen na de overname overlijd hij op 64 jarige leeftijd aan de gevolgen van de rotziekte kanker.

We missen hem, zijn jas en pet en klompen staan nog steeds in de stal.