We zitten er nog midden in…..

Terwijl ik dit schrijf, is het donker in het dorp. Alle restaurants zijn dicht en er wordt niet gezongen in het cafe.

Het dorp is stil en verlaten, een onwerkelijke omgeving waar ik met Abe ‘s avonds rondloop. Ik kan er niet aanwennen. Ook al zitten we er al anderhalf jaar in. Corona, het heeft me persoonlijk lam geslagen vorig jaar, en ik droom er nog over. Wat een nachtmerrie begon er vorig jaar in januari. En nu bijna de laatste maand van 2021, is er nog weinig verandert.

Wat wel is verandert is de omgang met gasten, ik ben ze dankbaar dat ze komen en kiezen voor onze boerderij. De studenten die een feestje vieren en oh wat kunnen ze dat, en wat maakte ik me er andere jaren druk om! Dit jaar is het anders, ik gun ze het weekend weg, na een rot jaar van thuis studeren. Overdag drinken ze een biertje in het dorp en doen hun boodschappen in de supermarkt, ze bestellen eten bij de vele restaurants die bezorgen op dit moment.  En genieten van Schiermonnikoog. Zo ook de gezinnen uit het vakantiehuis, en de dankbaarheid dat ze toch op vakantie te kunnen. De hectiek vergeet je hier, en je komt tot rust op dit eiland. Corona is hier ook, net als overal… Maar je voelt je veilig op het dek van de boot, en op het brede en eindeloze strand. Je komt er geen mens tegen. Wat zou ik je dit graag willen laten ervaren. Je bent welkom op  de boerderij.

Schiermonnikoog beweegt mee met Corona, helaas is het zo. En moet alle horeca weer sluiten om 17.00 uur. En dat is zuur voor ze, na zo lang dicht te zijn geweest. En ze vol goede moed weer zijn opgestart afgelopen zomer. Ook wij hebben het behoorlijk te verduren gehad, scholen die annuleerden massaal, bruiloften werden verplaatst en het inkomen stond stil, iets wat ik nog nooit eerder had meegemaakt. Maar we zijn nooit dicht geweest, je mocht bij ons gewoon komen logeren. In de vakantiehuizen, in de accommodaties. Toch durfde niemand. En ook dat is anders nu, de gasten hebben de weg terug gevonden naar Schiermonnikoog. De boekingen komen weer binnen, en dat voelt heerlijk!

Wat ik eigenlijk wil zeggen met dit bericht? Als je bij ons komt logeren, zou je dan aan de horeca en alle andere ondernemers willen denken? Drink eens onderweg een kop koffie en neem extra toch dat lekkere stukje taart. Koop dat goede boek hier en niet bij die drie letter gigant. En borreltijd kunnen we natuurlijk gewoon vervroegen toch? In de kroeg of in het cafe, met een lekkere bitterbal of bietterbal;-).  Zo komen we deze donkere dagen wel door… En wordt kerst hopelijk uitbundig en druk! En met Gluhwein, en vuurkorven bij de Tox.  Daar sta ik ook op Zaterdag als mijn weekend begint, en oh wat geniet ik van het vooruitzicht. Zie ik jullie in de kerstvakantie?!